Buurtweb Wijdschild.nl Gorinchem

Natasha van Dalen - de vrouwelijke eigenschappen in onze leiders

Natascha van Dalen

Natasha van Dalen houdt geen pleidooi voor vrouwen op hoge posities, maar wel voor de vrouwelijke eigenschappen in onze leiders. PHOTO GRAFFIT

GORINCHEM – Natasha van Dalen zal de kandidatenlijsten met genoegen hebben opengeklapt voor de laatste gemeenteraadsverkiezingen. Acht Gorcumse partijen, vier vrouwelijke lijsttrekkers. In haar onlangs verschenen boek ‘De vrouw in mij kan het beter’ beschrijft ze het beeld van de nieuwe, succesvolle leider: iemand die mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten in zich verenigt. Natasha van Dalen is organisatieadviseur en interim-manager en heeft daarnaast een eigen praktijk voor persoonlijke en relatiebegeleiding, aan huis in Wijdschild.

 

De ogen van de wereld zijn echter gericht op de plek waar haar roots liggen: Kaapstad. ‘Op mijn 21ste ben ik daar vertrokken. Ik was klaar met mijn studie en wilde meer van de wereld zien. Ik ben eerst naar Griekenland gegaan en wist al dat ik niet meer terug zou gaan.’ Dat klopte, hoewel ze al snel een nieuwe thuisbasis zou vinden, in Gorcum. ‘Mijn vader is Nederlander. Hij woonde hier in de wijk, in Wijdschild, en nodigde me eind 1994 uit voor de kerstdagen.’ Hoewel ze meteen mocht meehelpen met evacueren bleef ze sindsdien in Gorcum hangen. Wel reisde ze veel namens verschillende bedrijven, tot ze haar rust vond bij Kern Konsult in Den Dolder, een bedrijf in organisatieontwikkeling.

 

Natasha van Dalen

Ze verzorgt trainingen en begeleiding aan bedrijven die willen veranderen, en heeft daarbij leiderschap als specialisme. Samen met collega Ernst Ervelo begon ze vier jaar terug aan de zoektocht naar de ideale leider.     “Welk leiderschap, in een bedrijf maar eigenlijk ook wereldwijd, leidt ertoe dat we het het beste hebben met elkaar?’ ‘Ik ben in gesprek gegaan met mensen die ik zelf inspirerend vond en kwam uit op negen kernelementen van dienend leiderschap. Visie, doelgerichtheid, maar ook liefde en ‘het grote genieten’. Die sensitieve kant valt juist vaak weg in de praktijk. Ook als de leiders vrouwen zijn. Die worden vaak manwijven. Terwijl de inpirerende leiders die eigenschappen ook hebben.

 

Zij stellen duidelijke kaders, maar voelen tegelijk de wensen van hun mensen aan. Zij zijn geen macho’s, maar ook geen watjes.’ Voorbeelden? ‘Ik ben heel blij met Obama. Die juist bekend staat om zijn gevoelige kant, maar in de BP-affaire niet bang is mensen op de neus te tikken. En ik vind het goed dat er excuses zijn aangeboden in de DSBzaak. Een vorm van vergeving vragen. Of de papadagen, die meer gangbaar worden binnen bedrijven.’ Natascha van Dalen brengt haar theorie onder meer over op teams van bedrijven tijdens speciale trainingen. ‘Maar het is ook toe te passen in de relatiebegeleiding. Leiderschap, teamontwikkeling, met zulke zaken hebben partners in hun relatie ook te maken, om goed met elkaar in contact te blijven.’

Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie kijken op www.liefdeinrelatie.nl.

bron: artikel Gorcumse Courant 14 juli 2010